Le Chateau d'Amour

Le Chateau d’Amour van Camille en Rodin

Soms word je in je vakantie verrast omdat je iets ziet wat voor jou een speciale betekenis heeft. Dat was onlangs voor mij het geval toen ik het kasteeltje L’Islette dichtbij de camping aantrof. In het boek: Het goud dat zij vond dat ik over Camille Claudel heb geschreven, wordt dit kasteel ook genoemd. Camille en Rodin verbleven er samen een paar zomers toen hun liefde hoogtij vierde. En nu kon ik het kasteeltje zelf bezoeken! We waren er op een zonnige, rustige dag en het kasteel lag er heel lieflijk bij. Ook niet onbelangrijk: onze hond was ook welkom op het terrein.

Ik kon me goed voorstellen dat dit afgelegen, romantische kasteel ideaal was voor het verliefde paar. Hun liefde moest namelijk geheim blijven. ln de tijd van Camille en Rodin lag L’Islette op een eilandje dat omringd was door de rivier de Indre. Nu lag er een groot park omheen en was de watermolen ingericht als bar met winkeltje en terras, maar de rivier stroomde er nog wel langs. In de hal stonden diverse foto’s van Camille en Rodin alsmede afdrukken van enkele brieffragmenten. Omdat we op dat moment de enige bezoekers waren konden we in alle rust het interieur bekijken. De vertrekken waren mooi ingericht, met oude en nieuwe elementen, want buiten het zomerseizoen wordt het bewoond door de huidige eigenaars.

Camille en Rodin werkten aan hun beelden in wat nu de woonkamer is. Camille maakte er ook een beroemd portret van het kasteelmeisje, de dochter van de toenmalige bewoners. Die buste, evenals een paar andere beelden van haar, stonden in vitrines. Nadat we dat alles hadden bekeken maakten we nog een boottochtje op de Indre, waar Camille destijds in zwom om verkoeling te vinden tijdens die warme zomers. Helemaal voldaan verlieten we deze aangename locatie en voor mij in het bijzonder was dit bezoek een cadeautje!


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Reacties


Le Chateau d'Amour

De Kracht van Nana

In memoriam Tina Turner

IK WORD IEMAND

Nee, dan de Duitse taal!

Bedankt Lieve Zara