De kracht van Nana

De kracht van Nana

Roman over de kunstenares Niki de Saint Phalle
"Mijn moeder staat voor de linnenkast de lakens te tellen. Het zijn hoge stapels, keurig gestreken witte lakens, van onze bedden en die van mijn ouders. Ik sta erbij te kijken en plotseling, ik weet niet wat me bezielt, schreeuw ik tegen haar: ‘Ik wil niet worden zoals jij, ik wil mijn tijd niet verspillen met lakens tellen.’ Ze wordt erg bleek en zegt met harde stem: ‘Jij zult later hetzelfde doen als ik: lakens tellen."

Niki's moeder kreeg geen gelijk. Haar opstandige dochter wilde een ander soort leven en dat zij hierin slaagde bewees zij met haar vrolijke Nanafiguren en de fantasierijke Tarottuin in Toscane.
Bestellen
Ik word iemand

Ik word iemand

Paula is in haar Parijse atelier. Onverwacht staat Otto voor de deur; hij is haar achterna gereisd. 'Ik hield het thuis niet meer uit, Paula . Waarom wil je mijn vrouw niet meer zijn? 'Ik heb vrijheid nodig, Otto. Laat me werken.' Otto slaakt een diepe zucht en kijkt rond. Over een grote schildersezel hangt een doek. Hij staat op en trekt het voorzichtig weg. Dan staat hij oog in oog met het levensgrote naaktportret van zijn vrouw. Onderaan leest hij de geschreven tekst: "dit is geschilderd op mijn zesde trouwdag. Paula Becker." 'Maar Paula,' fluistert hij, 'een naakt zelfportret?'
Bestellen
Het goud dat zij vond

Het goud dat zij vond

roman over de beeldhouwster Camille Claudel
'Hoe gaat u het beeld noemen?' vraagt Camille. Ze herinnert zich de avond dat hij haar in een vrolijke bui had opgetild, luid roepend: 'Wat ben je mooi!' ' Enigszins verlegen zegt Rodin: "Je suis belle." Er verschijnt een lachje om Camilles mond en ze kijkt hem schalks aan. 'Je suis belle?' Dat vindt u, door u word ik mooi. Daarom houd ik van u.' 'Zeg dat nog eens, Camille,' vraagt Rodin. 'Ik heb het toch al gezegd?' zegt ze plagend en kust zijn mond. Rodin zucht, hij is smoorverliefd maar Camille is zo onvoorspelbaar in haar gedrag naar hem.
Bestellen
Ik schilder uit liefde

Ik schilder uit liefde

Roman over de schilderes Suzanne Valadon
Parijs, Montmartre, wie is er niet geweest? Misschien heb je ook de schilders op Place du Tertre bezig gezien? Eind 19e, begin 20ste eeuw zijn beroemde schilders als Renoir, Henri de Toulouse Lautrec, Edgar Degas daar met hun carrière begonnen. De vrouw die met hen bevriend was en zelf ook schilderde, is bij de meesten van ons niet bekend, maar was dat in haar eigen tijd wel. Over haar, Suzanne Valadon, gaat deze roman, maar ook over haar zoon Maurice Utrillo, die eveneens een bekend schilder werd. Deze roman geeft je een inkijkje in hun fascinerende Bohemienleven, dat bepaald werd door twee passies: de liefde en het schilderen.
Bestellen
De ogen van Charley

De ogen van Charley

In deze biografische roman volgen we het leven van Charley Toorop met al zijn ups en downs. Hoe moeilijk het was om als alleenstaande moeder van drie kinderen met schilderen een eigen inkomen te verdienen en daarnaast een relatie te onderhouden met haar grote liefde. Zij bracht een groot oeuvre voort, maar dat dit veel opoffering in de persoonlijke sfeer vroeg is te lezen in deze ontroerende roman.
Bestellen
De mysterieuze impressioniste

De mysterieuze impressioniste

Het ontroerende levensverhaal van de schilderes Berthe Morisot
Sinds Berthe Morisot model zit voor Edouard Manet komt ze zelf nauwelijks meer aan schilderen toe. Terwijl dat toch haar ambitie is: een goede schilderes worden. Manet schildert het ene na het andere portret van haar en noemt Berthe zijn mysterieuze muze. Dat streelt haar, want ze bewondert de schilder zeer, maar hun vriendschap staat een serieuze relatie met een andere man lang in de weg. Totdat zich eindelijk een geschikte huwelijkspartner aandient. Vanaf dat moment komt Berthes carrière in een stroomversnelling en maakt zij vrienden onder de impressionisten. Vastberaden volgt ze haar pad, totdat het noodlot toeslaat…
Bestellen